In totaal zo'n honderd man woonden de studiedagen bij. Dit jaar stonden deze in het teken van boomactualiteiten; ontwikkelingen rond ziekten en plagen, het verplanten van zeer grote bomen en stedelijke en toekomstbestendige groeiplaatsinrichting.
Henry Kuppen, directeur Terra Nostra, opende de lezingenreeks met een presentatie over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ziekten en plagen, met bijzondere aandacht voor de essenprachtkever, roetschorsziekte en xylella. De essenprachtkever (Emerald Ash Borer) rukt op vanuit Oost-Europa. Roetschorsziekte in esdoorns is inmiddels al enkele keren aangetroffen op levende bomen en ook de Xylella-bacterie kan een risico gaan vormen voor Nederland. Tegelijkertijd zijn er enkele hoopvolle ontwikkelingen.
Groeiplaatsinrichting & verplanten van extreem grote bomen
De laatste jaren worden steeds meer extreem grote bomen verplant. De ontwikkelingen met betrekking tot verschillende verplantmethoden staan niet stil, maar de kosten voor dergelijke verplantingen zijn navenant. Dirk Doornenbal, directeur Nationale Bomenbank, ging tijdens een lezing in op de voordelen die grote bomen met zich meebrengen en hoe bomen van dergelijk formaat succesvol kunnen worden verplant.
Erwin van Herwijnen, adviseur Tree Ground Solutions, sloot de dag af met een lezing over toekomstbestendige groeiplaatsinrichting. De stad komt immers in toenemende mate voor uitdagingen te staan: hogere temperaturen, extreme hoosbuien en verdroging. Daarbij legde Herwijnen tevens de link naar de Permavoid-constructie van TGS, een alternatief voor groeiplaatsinrichting met bomenzand en granulaat. Het Permavoid Irrigatie Systeem is zowel een drainerend als irrigerend systeem die onder de leeflaag van de bomen wordt aangebracht.
De middagen werden gevuld met een rondleiding door respectievelijk het Vondelpark en Park Brakkenstein en de Nijmeegse Hortus