‘Bloempotten’ kunnen vaak groeiplaatsverbetering gebruiken

Plekken die groeiplaatsverbetering kunnen gebruiken omdat zij wortelopdruk in de hand werken, ontbreekt het vaak aan kwalitatieve, goed doorwortelbare ruimte: bomen staan in een ‘bloempotje’. Daar omheen is de grond verdicht en of kampt met zuurstofgebrek of een tekort aan voedingsstoffen. Maar een boom wil en moet groeien en heeft daarvoor doorwortelbare ruimte met water, voeding en zuurstof nodig. Indien er geen groeiplaatsverbetering plaatsvindt, zullen de wortels voeding en water gaan zoeken, vaak in de vlijlaag, direct onder de verharding waar ze profiteren van condensvocht en voeding door bladval. Dit heeft opdruk als gevolg.

Groeiplaatsverbetering is veel duurzamer dan symptoombestrijding

Niet altijd wordt gekozen voor groeiplaatsverbetering, maar voor symptoombestrijding in de vorm van wortelkap en herstraten van de verharding. Daarmee wordt het probleem voor twee jaar opgelost om daarna nog extremer terug te komen. Nationale Bomenbank maakt het met de grondzuigtechniek mogelijk om bij bestaande bomen wortels de diepte in te krijgen en bomen meer voeding en doorwortelbare ruimte te geven zonder wortels en kabels en leidingen te beschadigen. Naast grondzuigen beheerst de Nationale Bomenbank ook groeiplaatsverbeteringstechnieken zoals het losbreken van de grond ofwel ‘ploffen’ en aanbrengen van voedingspijlers.

Structurele groeiplaatsverbetering met grondzuigen

Groeiplaatsverbetering is een uitstekende optie daar waar het wenselijk is om de bomen te behouden en waar potentiële groeiruimte aanwezig is. Hoe kan deze groeiplaatsverbetering het beste worden uitgevoerd? De potentiële groeiruimte moet ingericht worden als doorwortelbare ruimte met voldoende voeding en met een goede water- en zuurstofhuishouding. Daarvoor moet grond worden uitgewisseld: de verdichte grond eruit en goede grond erin. Dit kan bijvoorbeeld door het vervangen van de bestaande zandlaag door een groeiplaatsmedium, zoals het eentoppige boomgarantzand Rotterdam of Lifechar-boomgarantzand.

Grondzuigen is een techniek die al meer dan dertig jaar door de Nationale Bomenbank is toegepast om voedingspijlers bij bomen te zuigen. In het verleden werd hierbij gebruik gemaakt van een omgebouwde kolkenzuiger. De reden om voor grondzuigen te kiezen en niet voor boren, is dat grondzuigen grote voordelen biedt. Door gebruik te maken van grondzuigen blijven de aanwezige wortels zoveel mogelijk behouden, terwijl bij gronduitwisseling door boren of graven de boomwortels beschadigen. Bij grondzuigen wordt de grond met een zuigslang opgezogen. Een ventilator zorgt voor een luchtstroom en de onderdruk. De zuigslang is hydraulisch driedimensionaal beweegbaar. In de omgeving van de zuigslang wordt het materiaal meegenomen door middel van de luchtstroom.

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang